Dådyrryg med kartoffelgratin

10-12 personer

ca. 30 cm dådyrryg
– få slagteren til at skære filetterne fra benet og lad ham røge den i ½ time

20 g smør
salt og peber

Sauce:
½ kg mark-champignoner
½ l piskefløde
salt og peber

Gratin:
kartofler
smør
mælk eller fløde
2 æg

Tilbehør:
Haricot vertes

Vinforslag:
Pommard

Brun rygben og kødafpuds i en stor gryde, tilsæt vand, salt og peber og lad det koge nogle timer, så der bliver en god fond.

Brun omhyggeligt kødet i en stegegryde og lad det stege ca. 1 time.

Kog kartoflerne godt møre, mos dem, tilsæt smør og varm mælk eller fløde. Kom 2 æg i mosen og pisk godt, så den bliver helt jævn. Konsistensen af mosen skal være lidt tyndere end sædvanlig kartoffelmos.

Hæld kartoffelmosen i et ildfast fad og sæt den i en 200 grader varm ovn, til den er let gylden.

Rens champignonerne og halver dem. Rist dem forsigtigt i en varm gryde, og når væden begynder at fordampe, tilsættes piskefløde, salt og peber. Lad det koge til en lidt tykkere konsistens og hæld så den tidligere tilberedte fond i saucen.

Saucen kan evt. jævnes let med maizenamel.

Kog bønnerne i ca. 5 min.

Anret kødet i et fad og hæld lidt af champignonsaucen over.